ipad och mobil lurar hjärnan!


image

     Detta är ett utdrag ur artikel i        image  2015-04-22.

ipaden lurar hjärnan!

En aspekt av våra ljusvanor är hur vi använder modern skärmteknik, som innehåller samma blå frekvenser som dagsljus och därför kan ”lura” hjärnan. Vid en jämförelse mellan försökspersoner som läste pappersböcker respektive böcker på Ipad, som ett amerikanskt forskarlag nyligen genomförde, visade det sig att surfplatteljuset påverkade personernas biologiska system. När hjärnan utsätts för ljus i blå frekvenser tror den helt enkelt att det är dag.

Bland annat påverkades produktionen av kroppens eget sömnhormon melatonin, något som också försenade insomningen för den grupp som läst böcker på läsplatta. En färsk norsk studie pekar på att mobiltelefoner kan ha liknande effekt. Forskarna undersökte där om bruket av mobiler kunde kopplas till dålig sömn hos närmare 10  000 personer i de sena tonåren. Forskarna kunde konstatera att det fanns ett samband, med längre insomningstid och kortare sömnperioder.

Även när det handlar om ljus från skärmar finns hjälpmedel i form av mjukvara som kan laddas ned. För datorer finns exempelvis f.lux och för Androidmobiler en app som heter Twilight. Båda kapar de ljusfrekvenser som hotar din sömn.

Läs mer om detta i en utförlig artikel på SVT,s hemsida Här

Lars Söderholm 2015-04-22

Annonser
Det här inlägget postades i Aktuellt, Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s