#127 Månadens IT-tips handlar om dina teleräkningar


 

Hur många teleabonnemang har du? Har du tittat på vad teleräkningarna egentligen innehåller? Det kan löna sig att se över teleabonnemangen, både för fast telefon och mobiltelefon och läsa teleräkningarna, för att se vilka samtal som kostar mest.

Har du fortfarande kvar en ”hustelefon” med fast abonnemang? Se på fakturorna och undersök om det finns pengar att spara. Att ringa från en fast telefon till mobiltelefoner kan kosta upp emot 1 kr/minut, medan det oftast är gratis att ringa från mobiltelefon till mobiltelefon!

Obs! Om du har trygghetslarm måste du kontrollera med din kommun för vilka telesystem, som trygghetslarmet kan användas, innan du eventuellt säger upp ditt fasta teleabonnemang.

Ringer du regelbundet till anhöriga och vänner i andra länder? Då kan det vara lönt att undersöka hur du kan få samtalen till lägsta kostnad. Att ringa med mobiltelefon till EU-länder från Sverige, kan ge extra kostnader, medan samtal som du gör med din mobiltelefon från EU-länder till Sverige ingår i avtalet och är utan extra kostnad, märkligt.

Tänk på att du kan använda program som Skype (Microsoft), Messenger (Facebook), Facetime (Iphone), Hangout (Google) m fl på din mobiltelefon, surfplatta eller dator, för att prata med vänner över hela världen, utan samtalsavgift, förutsatt att ni använder samma program.

Abonnemangen för mobiltelefoner är en djungel med olika erbjudanden, som det lönar sig att kolla upp. De finns idag flera abonnemang, t ex Vimla och Hallon, som för mindre än 100 kr/månaden ger dig fria samtal och en hygglig mängd surfpott. Telefonen köper du separat till en rimlig kostnad om du behöver byta upp dig. Att ”få” en fin telefon som en del av abonnemanget binder upp dig till en leverantör och långa abonnemang (avbetalningstider), undvik det. Glöm inte att säga upp ditt tidigare mobilabonnemang om du byter leverantör och begär flyttning av mobilnumret.

Kontantkort för mobiltelefon – blir det billigare? Nej, du sparar inga pengar på ett kontantkort. Eftersom det måste förnyas/laddas var 30:e dag blir månadskostnaden densamma, som för de billigaste abonnemangen.

Visst finns det webbsidor som påstår att de jämför alla leverantörer och alla abonnemang. Men kombinationerna är många och eftersom webbsidorna inte tar upp alla leverantörer är det tyvärr inte till stor hjälp.

Detta är ett tips  jag hämtat från SeniorNet Malmö.

Lars  Söderholm 2018-07-10

Det här inlägget postades i Aktivitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s