Släktforskning

Nuförtiden är det lämpligt att komplettera sin släktforskning med moderna DNA-tester.

Ett vanligt missförstånd är att man kan få fram ett mer eller mindre komplett släktträd enbart genom att beställa ett DNA-test. DNA-tester kan dock på egen hand inte ge någon direkt användbar information, utan skall primärt användas i kombination med traditionell släktforskning.

DNA-tester passar utmärkt både till dig som har en helt ”komplett” släktforskning och till dig som har ”luckor” och olösta mysterier som inte går att klara upp med hjälp av kyrkböckerna.

Likaså kan man använda DNA-tester för att bekräfta eller avfärda förmodade släktskap, hitta nya släktingar och för att lära sig mer om sitt djupare ursprung.

DNA-tester är idag tillgängliga att beställa från flera företag och priserna är överkomliga. Trosa Anverk har valt att samarbeta med det ledande företaget Family Tree DNA (FTDNA) i USA som specialiserat sig på DNA-tester för släktforskning.

DNA-tester för släktforskningsändamål går lätt och smidigt att ta själv i hemmet genom att man gnuggar en ”tops” eller liten borste på insidan av kinden, inga blodprov eller läkarbesök behövs. Det tar bara någon minut och man får sedan en egen websida där resultat och matchningar presenteras.

Själva analysen av resultatet kräver dock en del engagemang och kunskap för att bli användbart.

Enkelt uttryckt finns det tre olika typer av DNA-tester som är relevanta inom släktforskningen; LÄS MER: KLICKA på BILDEN ovan.

Lars Söderholm 2017-10-16